HASAN KESER VE KEMALIYE

Hoş Geldiniz!   KÜNYEM       ZİYARETÇİ DEFTERİ        İLETİŞİM

Bugün : 18 Nisan 2024 Perşembe

ANA SAYFA
ATATÜRK
Kemaliyeden Ayrilanlar
Çesmeler ve Degirmenler
Tarihi Kalintilar
Halkin Geçim Kaynaklari
Mahalle ve Camiler
Adi Neden Kemaliye ?
Çarsi Esnafi 1960'li Yillar
Kemaliye'in Sosyal Yapisi
Pendohorya nedir?
Cografi Yapisi
Kemaliye Telefon Rehberi
Kemaliye & Kurtulus Savasi
Kemaliye'nin Belde Olusu
Basinda Hasan KESER
Yunanistan Muhacirleri
Bulgaristan Muhacirleri

Salihli Sergim
Fethiye Sergim

Atatürk Büstü
Sht.Ast.Osman ERSOY.I.ö.o

Online Briç Oyna
Satranç Oyna

Siirlerim

Defteri Oku
Defteri Yaz

 
YUNANISTAN MUHACIRLERI
          1923 yilindaki lozan anlasmasina ek olarak Türkiye ve Yunanistan mubadele anlasmasi yaparlar.Degisik bölgelerden kafilerle Kavalanin Sellen kasabasindan (muhtar: Kart Mustafa) tüm Türk ve müslüman halk gemilerle 1924 yili mayis ayinda MILAS Güllük iskelesine inerler, bir ay kadar burada misafir edilirler. Sonra Milas'a yerlestirilirler 4-5 ay kadar tütünle ugrasirlar, Sariçay denilen çaydan su ihtiyaçlarini giderirler.Bu arada yaklasik 3000kislik kafileden 600 kisi sitmadan kirilip ölür.
          Daha önce Yemen de savasmis ATATÜRK'ü taniyan büyüklerden biri Ankara'ya telgraf çeker sikayetlerini bildirir.Atatürk Milas kaymakimindan olayi dogrulatir.Bütün kafile Izmir-Urla-Bornova-Menemene sevk edilirler.
Su anda Alasehir ve Kemaliyedeki tüm Kavalalilarin bir kismi trenle önce Manisa Turgutlu Salihli ve Alasehir'e gelip yerlesirler. Alasehir Kaymakami gelen muhacirlere aile basi 10'ar dönüm tarla veya kisi basi 1 er dönüm zeytinlik veya bag,olmazsa 200 m arsa verme taahütünde bulunur. Bunu duyan Alasehir'in yerlileri isyan edip hükümet konagini ve tüm arsivleri yakarlar.
          Diger Kavalalilar Yunanistan'dan gelirken keçilerini getirmis olan kafile ise Milas'tan atlar develer ve keçilerle yaya Izmir'den tren yolunu takiben bayir yesillik keçilerini otlatabilecegi arazi araya araya Dereköy'e geldiklerin de karsidan Kemaliye'yi görürler Kafile baskani konumundaki Haci ALI OSMAN Alasehir'e gitmekten vazgeçip çaydan geçerek Kemaliye'ye yerlesirler. Köy muhtari Kadilardan Salih Agadir. Devlet kisi basi 10 ar dönüm tarla verir köy içinde yunanlilardan kalan evleri tahsis ederler.Çok çaliskan olan bu insanlar hem islerini takipte hem de yerli halkla münasebetlerinde çok gayretli davranarak günümüze kadar gelmislerdir
          Kaynak ::: (Haci kasap) Mustafa KESER-Hasan DURAK
          Ben kimmiyim ::: Durmus dede oglu- Haci Aliosman oglu-kasap Salih oglu-Mustafa Keser oglu -Habip Keser oglu-HASAN KESER'im Saygilarimla...

FOTOGRAF SEÇ

   

Copyright © Hasan KESER